5 veelvoorkomende fouten in vacatures

Als je zou moeten raden hoe lang de gemiddelde werkzoekende naar een vacaturetekst kijkt, zou je waarschijnlijk zeggen dat dit minstens een minuut of twee is, toch? Dan zit je er helaas naast. Volgens een recent onderzoek besteedt de gemiddelde werkzoekende slechts 14 seconden aan het bekijken van een vacature voordat hij of zij beslist of deze bij hen past.

Je hebt dus niet veel tijd om potentiële kandidaten geïnteresseerd te krijgen of je bedrijf te promoten als een fantastische werkplek. Maar we hebben ook goed nieuws, want als je deze 5 valkuilen in jouw vacatures vermijdt, is de kans veel groter dat je de aandacht trekt (en vasthoudt)!

1. Woorden als 'ninja' of 'rockster' gebruiken in functietitels

Het gebruik van titels als 'tovenaar' of 'goeroe' in je functiebeschrijvingen klinkt misschien leuk, maar het kan ervoor zorgen dat je de meest geschikte personen mogelijk niet bereikt. Deze termen geven kandidaten namelijk niet genoeg specifieke informatie over de functie waarvoor ze solliciteren.

Verder zorgt het gebruik van meer gangbare functietitels ervoor dat mensen die op zoek zijn naar een vacature, deze ook effectief terugvinden.

2. Een eindeloze lijst van verantwoordelijkheden

Als je alle verantwoordelijkheden en taken als een oneindige opsomming in een vacature zet, lijkt deze chaotisch en weet je potentiële kandidaat niet waarnaar je nu precies op zoek bent.

Prioriteer in plaats daarvan wat belangrijk is en streef naar een beperkt aantal duidelijke, beknopte taken die de kandidaat een beeld geven van de rol. Vier tot zes opsommingen zijn bijvoorbeeld een prima uitgangspunt.

Let op: Het gebruik van jargon-achtige woorden zoals ‘inkoop’ en 'KPI's' kan jongere of minder ervaren kandidaten ook verwarren. Vermijd dit bij functiebeschrijvingen die bedoeld zijn voor stagiairs of functies op instapniveau.

3. Kwalificaties beschrijven in ellenlange alinea's

Naast lange opsommingen, kunnen ook ellenlange paragrafen kandidaten ertoe dwingen om langzamer te gaan zoeken naar relevante informatie. En wanneer ze de juiste informatie niet meteen kunnen vinden, verliezen ze misschien wel hun interesse. Dit is een voorbeeld van wat je niet wilt doen:

Onze ideale kandidaat moet 2-5 jaar ervaring hebben met het analyseren van gegevens en vaardig zijn met Excel, Word en overige Microsoft Office-programma’s.

Maak het ze juist makkelijker door alle informatie te herformatteren met behulp van opsommingstekens, zoals dit:

  • 2-5 jaar ervaring met gegevensanalyse
  • Kennis van alle Microsoft Office-programma’s.

4. Geen SEO in de vacaturetekst

Je wilt natuurlijk dat je vacatures zo veel mogelijk mensen bereiken en om dat te realiseren, is het essentieel om na te denken over zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hier zijn alvast enkele tips om jouw vacaturetekst helemaal SEO-proof te maken: 

  • Vermijd ‘originele’ functietitels. Mensen zoeken niet naar juridische tijgers of digitale heersers.
  • Zet de functietitel en locatie vooraan in de vacature.
  • Delen, delen, delen. Zorg dat de vacature op ieder mogelijk platform staat. Hoe meer een bericht wordt gedeeld, hoe meer belang zoekmachines eraan hechten.
  • Links naar de homepage van je bedrijf en andere productpagina's verhogen de SEO-geloofwaardigheid en zorgen voor een betere gebruikerservaring.
  • Mensen zoeken vaak naar vacatures in hun vrije tijd of als ze onderweg zijn, wat betekent dat mobiele optimalisatie belangrijk is. Bovendien scoren responsieve sites ook beter op mobiel.
  • De beste vacatures leveren informatieve, nuttige en duidelijk omschreven inhoud, die wordt beloond door zoekmachines.

Houd er ook rekening mee dat zoekmachines steeds slimmer worden en dat SEO niet alleen draait om het verzamelen van zoveel mogelijk zoekwoorden. Google zal altijd hoogwaardige, waardevolle content belonen die kandidaten precies geven wat ze zoeken.

5. Werksfeer

Werkzoekenden zijn niet enkel geïnteresseerd in de specifieke kenmerken van een functie, maar ook in de bedrijfscultuur en werkomgeving. Als je geen informatie geeft over de waarden, missie en werkcultuur van je bedrijf, kan de vacature onpersoonlijk overkomen. Het benadrukken van deze aspecten kan net kandidaten aantrekken die zich vinden in de waarden van je organisatie en vergroten de kans op een match.

Het schrijven van functiebeschrijvingen kan als een hele klus aanvoelen, maar het hoeft niet per se ingewikkeld te zijn. Door deze tips toe te passen, ben je sowieso al een stapje voor op andere werkgevers! Of laat je het schrijven van een vacaturetekst liever aan een professional over? Contacteer ons!

Vragen? contacteer ons

Wilt u meer informatie?
Neem nu contact op, we werken graag een voorstel uit op maat!

Contact

Persoonlijke service

We focussen op het ontwikkelen van een duurzaam partnership. Een snelle en persoonlijke service staat daarbij centraal.

Innovatieve
strategieën

Dankzij onze ervaring met KMO’s en zelfstandigen uit diverse sectoren kunnen we uw bedrijf vanuit een helicopterview bekijken en interessante groeistrategieën voor u ontwikkelen.

Commerciële visie

Sales en marketing zijn altijd in evolutie. Thys Communicatie volgt voor u de marktevoluties op de voet zodat u optimaal advies krijgt voor de commerciële visie van uw bedrijf.

Focus op groei van uw bedrijf

Dankzij een no-nonsense aanpak met directe communicatie houden we focus op de groei van uw bedrijf.

Vragen? Contacteer ons!