Je hebt ze ongetwijfeld zelf al eens ontvangen, berichten die beweren dat je Facebook-account geblokkeerd is of de klassieke ‘we hebben ongebruikelijke activiteiten in jouw account opgemerkt’. Vervolgens word je naar een link doorverwezen die dit zou kunnen verhelpen.
In onze moderne digitale wereld is e-mail één van de meest gebruikte, en dus vaak ook misbruikte, communicatiemiddelen geworden. Regelmatig gaan er zogenaamde phishingberichten rond, bedoeld om mensen te misleiden, gegevens te stelen of een account te hacken.
Het herkennen van deze berichten is dan ook essentieel om jezelf te beschermen tegen mogelijke digitale gevaren. Daarom vind je hieronder enkele belangrijke tips om phishingberichten te identificeren en te vermijden:
1. Controleer het e-mailadres van de afzender: Dubbelcheck het e-mailadres van de afzender altijd, dit is vaak de grootste weggever. Let op spelfouten, vreemde tekens of een ongebruikelijk e-maildomein. Vaak proberen spammers zich voor te doen als bekende bedrijven met een aangepast e-mailadres.
2. Let op ongebruikelijke links: Hover met je muis over de links in de e-mail (zonder erop te klikken) om de daadwerkelijke URL te zien waarnaar de link leidt. Verdachte links kunnen je naar valse websites leiden waar er naar je persoonlijke gegevens wordt gevraagd.
3. Wees voorzichtig met bijlagen: Open nooit zomaar bijlagen van onbekende afzenders. Dit kan malware bevatten die schadelijk is voor je computer. Als je niet zeker bent van de afzender, neem dan eerst contact op om de authenticiteit van het bericht te verifiëren voordat je de bijlage opent.
4. Let op verzoeken om persoonlijke informatie: Legitieme bedrijven vragen zelden om persoonlijke gegevens via e-mail. Wees dus zeker wantrouwig als een e-mail zomaar om inloggegevens, wachtwoorden, creditcardgegevens of andere vertrouwelijke informatie vraagt.
5. Let op taalfouten en vage inhoud: Spamberichten bevatten vaak grammaticale fouten of vage informatie. Legitieme bedrijven besteden doorgaans meer aandacht aan de kwaliteit van hun communicatie.
6. Gebruik spamfilters en antivirussoftware: Maak gebruik van spamfilters die automatisch verdachte e-mails kunnen detecteren en in de spam-map plaatsen. Daarnaast is het belangrijk om up-to-date antivirussoftware te hebben die je beschermt tegen malware en virussen.
7. Vertrouw op je intuïtie: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. Vertrouw dus op je intuïtie als een e-mail verdacht lijkt.
Door alert te blijven en bovenstaande tips te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen phishing en andere digitale dreigingen. Verder kan een gezonde dosis scepticisme ook veel problemen voorkomen in de complexe wereld van online communicatie. Twijfel je toch? Dan helpen wij je graag verder!
Wilt u meer informatie?
Neem nu contact op, we werken graag een voorstel uit op maat!
We focussen op het ontwikkelen van een duurzaam partnership. Een snelle en persoonlijke service staat daarbij centraal.
Dankzij onze ervaring met KMO’s en zelfstandigen uit diverse sectoren kunnen we uw bedrijf vanuit een helicopterview bekijken en interessante groeistrategieën voor u ontwikkelen.
Sales en marketing zijn altijd in evolutie. Thys Communicatie volgt voor u de marktevoluties op de voet zodat u optimaal advies krijgt voor de commerciële visie van uw bedrijf.
Dankzij een no-nonsense aanpak met directe communicatie houden we focus op de groei van uw bedrijf.
Vragen? Contacteer ons!