TikTok staat vooral bekend om zijn virale dansvideo's, comedy filmpjes en hippe popmuziek. Maar voor generatie Z (mensen geboren tussen 1997 en 2012) doet de video-app de laatste tijd ook steeds meer dienst als zoekmachine. Toch, hoe kan TikTok nu vergeleken worden met pakweg Google of Bing? Dat leggen we in dit blogartikel graag aan jou uit.
De opkomst van TikTok als zoekinstrument maakt deel uit van een ruimere transformatie binnen het online zoeken. Terwijl Google 's werelds meest gebruikte zoekmachine blijft, wenden mensen zich nu bijvoorbeeld ook tot webshops zoals bol.com om naar producten te zoeken, Instagram om trends op de voet te volgen en navigatie-apps zoals Waze om lokale bedrijven te vinden. Terwijl het wereldwijde web blijft groeien, breidt dus ook het aantal manieren om informatie te vinden uit.
Zoeken op TikTok is vaak interactiever dan op Google. Je zoekt naar een bepaalde hashtag of een reeks kernwoorden en voor je het weet, krijg je een uitgebreid overzicht aan filmpjes te zien. In plaats van ellenlange stukken tekst te doorlezen, zoeken Gen Z-ers ook via crowdsourcing naar aanbevelingen uit TikTok-video's om te bepalen waarnaar ze op zoek zijn. ‘Crowdsourcing’ lijkt misschien wel op ‘crowdfunding’, maar de betekenis erachter is helemaal anders. Hiermee bedoelt men het verzamelen van ideeën of inhoud aangeleverd door een grote groep mensen. Op TikTok herken je dit aan de blauwe zoekbalk bovenaan de commentsectie (zie hieronder). Vervolgens controleren gebruikers de juistheid van een suggestie op basis van de commentaren die onder een video worden geplaatst.
Deze manier van zoeken, typeert hoe jongeren TikTok niet alleen gebruiken om producten en bedrijven op te zoeken, maar ook om (kritische) vragen te stellen en de betekenis achter bepaalde zaken te zoeken.
Jongeren zien de TikTok zoekfunctie ook als ‘relevanter’ en niet onbelangrijk: als minder bevooroordeeld. Dat bedrijven Google betalen om aan de top van de zoekresultaten te komen, is al lang geen geheim meer. Mede doordat deze ‘rangorde’ op TikTok niet bestaat, is het populair onder jongeren.
Nu valt daar wel een kanttekening bij te maken, want wat de betrouwbaarheid van sommige zoekwoorden betreft, is er ruimte voor verbetering. Veel zoekwoorden zijn gebaseerd op onderwerpen die trendy zijn in de populaire media, zie het als ‘de Story’ die het zoveelste schandaal van de daken schreeuwt. Er dient dus altijd een korrel zout genomen te worden bij de voorgestelde zoekopdrachten. TikTok hoopt dit teveel aan ‘misinformatie’ tegen te gaan in de toekomst, maar voorlopig blijft dit wel één van de grootste nadelen van de zoekfunctie.
Wat denk jij? Zouden social media apps zoals TikTok een toekomstige bedreiging kunnen zijn voor grote zoekmachines zoals Google? Of is dit eerder een tijdelijke ‘trend’? Laat het ons weten!
Jouw social media kennis toch liever wat bijschaven? Contacteer ons en wij helpen je op weg.
Wilt u meer informatie?
Neem nu contact op, we werken graag een voorstel uit op maat!
We focussen op het ontwikkelen van een duurzaam partnership. Een snelle en persoonlijke service staat daarbij centraal.
Dankzij onze ervaring met KMO’s en zelfstandigen uit diverse sectoren kunnen we uw bedrijf vanuit een helicopterview bekijken en interessante groeistrategieën voor u ontwikkelen.
Sales en marketing zijn altijd in evolutie. Thys Communicatie volgt voor u de marktevoluties op de voet zodat u optimaal advies krijgt voor de commerciële visie van uw bedrijf.
Dankzij een no-nonsense aanpak met directe communicatie houden we focus op de groei van uw bedrijf.
Vragen? Contacteer ons!